Teden slovenske tradicionalne prehrane v Vrtcu Ciciban
Od ponedeljka, 15. 11. 2021 do petka, 19. 11. 2021 je v Vrtcu Ciciban potekal prav poseben Teden slovenske tradicionalne prehrane. V vseh šestih enotah našega vrtca so strokovni delavci pripravili bogate in zanimive načrte za izvedbo dejavnosti v sodelovanju s tehničnimi delavci vrtca.
Vodja zdravstveno-higienskega režima in vodja prehrane ga. Jasna Šendlinger Geršak je v sodelovanju s kuharji iz vseh enot v skladu s smernicami o zdravi prehrani in upoštevanjem okrožnice Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o projektu Tradicionalnega slovenskega zajtrka pripravila kulinarično bogat tedenski jedilnik. Obroki so vsebovali lokalno pridelana, sveža in ekološka živila. Poudarek so bile jedi s svežega in kislega zelja ter repe. Vključeni smo bili tudi v vseslovenski projekt Tradicionalnega slovenskega kosila.
V petek, 19. 11. 2021 so bili otroci in zaposleni deležni Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Projekt je nastal na pobudo slovenskih čebelarjev.
Načrti po enotah so raznoliki, pestri, polni zanimivih aktivnosti z enakimi cilji. Otroci so spoznavali in se seznanjali s pridelavo in predelavo zelja in repe. Strokovni delavci so spodbujali uživanje obeh pri različnih obrokih. Pri obrokih so spoznavali, se pogovarjali in okušali raznolike slovenske tradicionalne jedi (npr. kislo zelje, goveja juha, bujta repa, domači orehovi štruklji).
V nadaljevanju Vam želimo predstaviti povzetek izvedenih dejavnosti v enotah Vrtca Ciciban. Več podrobnosti in fotografije o dogodivščinah v oddelku Vašega otroka pa najdete na spletni strani.
Pri naših najmlajših so bile dejavnosti prilagojene njihovi starosti in zmožnostim. Otroci so spoznavali zelje in repo z vsemi čutili: jih okušali, vonjali, prenašali … Med sprehodom po okolici vrtca so opazovali in poimenovali pridelke na vrtovih. Otroci so zelje in repo poskusili in v večini hitro sprejeli. Opazili smo, da je otrokom sveža repa in zelje okusnejša kot kisla. Iz naribanega in olupljenega zelja so strokovni delavci naredili zanimive obraze in otroci so še z večjim veseljem posegli po omenjeni zelenjavi.
Še posebej so namenili čas spoznavanju, opisovanju in zaznavanju sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka (med, maslo, črni kruh, jabolko). Najstarejši otroci so si maslo in med samostojno namazali na kruh in si pripravili mizo za obrok, mlajšim otrokom so pomagali strokovni delavci. Z mizno dekoracijo so pripravili praznično prijetno vzdušje in s tem ozavestili pomen slovenske tradicionalne hrane.
Otroci so spoznavali razliko med zeljem in rdečim zeljem. Zanimivo jih je bilo opazovati pri lupljenju listov zelja in gibanju z zeljnato glavo, ki so jo predajali svojim prijateljem. Pri tem so otroci razvijali ravnotežje in moč trupa ter navezovali stike z vrstniki v oddelku.
Starejši otroci so samostojno ribali zelje in repo ter si pridobili izkušnjo s postopkom kisanja.
troci so postali detektivi in raziskovali delovanje rdečega zelja v kemijskih poskusih. Že pri trganju listov rdečega zelja so otroci hitro opazili obarvane dlani in prste. Le kaj se dogaja? Kako si bomo sedaj barvo rdečega zelja odstranili iz rok? Vzgojiteljica je otrokom postavila izziv. Izbrala je različna kuhinjska sredstva, otroci pa so s poskušanjem ugotovili, katero sredstvo omogoči odstranjevanje barve rdečega zelja iz rok. Sredstva so bila izbrana v skladu z zagotavljanjem varnosti otrok. Sledilo je dodajanje kuhinjskih sestavin v sok rdečega zelja in opazovanje spreminjanja barve. Starejši otroci so že spoznavali bazičnost in kislost njim znanih sestavin.
Otroci so s podporo strokovnih delavcev naredili jabolčni zavitek in s tem spoznali celoten postopek nastajanja slovenske sladice.
Tudi na področju jezika so otroci spoznali zgodbo Debela repa (Ruska ljudska). Mlajši otroci so prisluhnili ruski zgodbi z japonskim gledališčem Kamišibaj, starejši so podoživeli zgodbo z igranjem dramske predstave.
Vse to in še več … Otroci so doživeli polno bogatih izkušenj. Z dobro hrano, s skrbnim odnosom do sebe in svojega zdravja ter veliko zabavnih dogodivščin je naš svet v vrtcu ČU-DO-VIT.
Zapisala: Nina Zrimšek, pomočnica ravnateljice