splošne strani

Vrtec Ciciban - Na prvo stran

CELOSTNI RAZVOJ OTROŠKIH MOŽGANOV: 12 revolucionarnih metod s katerimi spodbujamo razvoj otroških možganov

29.04.2013 | Objavil(a): Pavla

Pravkar izšla knjiga avtorjev Daniela J. Siegel in Tine Payne Bryson, izdal Družinski in terapevtski center Pogled, Domžale, 2013.

(v izvirniku: The Whole-Brain Child: 12 Revolutionary Strategies to Nurture Your Child’s Developing Mind).

siegel možgani in stik

Gre za odlična strokovnjaka na področju povezovanja nevroznanosti, otroške psihologije in vzgoje, čuječnosti v odnosih in v terapiji. Tudi soavtorica ima veliko znanja in izkušenj na istih področjih. Siegel pritegne ne samo zaradi svojega znanja, ampak predvsem zaradi človečnosti in topline, s katero doživlja otroke in odrasle v stiski.

Vsebina knjige…

V knjigi je opisanih dvanajst praktičnih metod, ki  nam pomagajo v težkih trenutkih z otroki in nas učijo, kako lahko iz teh trenutkov rastemo mi in naši otroci.

1. Povežite se in preusmerite: Ko je vaš otrok razburjen, se najprej povežite čustveno, desna polovico možganov z desno polovico možganov. Potem ko ima več nadzora in je dojemljiv, začnite z levomožganskimi lekcijami in disciplino.

2. Poimenujte, da umirite: Ko se razbesnijo velika desnomožganska čustva, otroku pomagajte, da pove zgodbo o tem, kaj ga je razburilo. Pri tem bo uporabil svojo levo polovico možganov, da bo osmislil izkušnjo in dobil več nadzora.

3. Pritegnite ga, ne pa razbesnite: V zelo stresnih situacijah otrokove možgane v prvem nadstropju zaposlite tako, da mu rečete, naj premisli, načrtuje in izbira; ne aktivirajte njegovih možganov v pritličju, ki manj mislijo in se bolj odzivajo.

4. Uporabite ali izgubite: Poskrbite za številne priložnosti urjenja možganov v prvem nadstropju, tako da so močni ter povezani z možgani v pritličju in s telesom.

5. Razgibajte ga, da ga ne izgubite: Če otroka pripravite do tega, da bo telesno dejaven, mu bo to zelo po

magalo uravnotežiti prvo nadstropje in pritličje.

6. Uporabite notranji daljinec: Po bolečem dogodku notranji daljinec otroku omogoča pritisniti na pavzo, prevrteti zgodbo, ki jo pripoveduje, nazaj in hitro naprej ter tako ohraniti nadzor nad tem, koliko je bo gledal naenkrat.

7. Ne pozabite se spominjati:  Pomagajte otroku uriti spomin tako, da mu zagotovite veliko vaje.

8. Naj oblaki čustev odplavajo mino: Opomnite otroka, da občutja pridejo in minejo. Strah, nezadovoljstvo in osamljenost so začasna stanja, ne trajne značajske poteze.

9. Prepoznajte: Pomagajte otroku opaziti ter razumeti občutja, podobe, čustva in misli, ki se porajajo v njem.

10. Urite notranji pogled: Urjenje notranjega pogleda otroka nauči, da se zna pomiriti in osredotočiti, na tisto, kar želi.

11. Naj bo družinsko življenje bolj zabavno: Poskrbite, da bo v družini zabavno, tako bodo vaši otroci uživali v pozitivnih in zadovoljujočih izkušnjah z ljudmi, s katerimi preživijo največ časa.

12. Povezujte se s pomočjo konflikta: Na konflikt ne glejte kot na oviro, ki se ji je treba izogniti, temveč kot na priložnost za to, da otroka naučite osnovnih veščin o odnosih.